TORRENT:


Ahhoz, hogy torrentet tudjunk letölteni, először is magát a torrent klienst kell letölteni, és telepiteni. A sok torrentkliens közül én most a 2 leg ismertebbet emliteném meg, egyik a BITTORRENT, másik az U-torrent.

BITTORRENT:
Logo: vagy és a kliens letölthető INNEN.
Az alap változat ingyenes. A fizetős változat mellé egyéb plussz szolgáltatás is párosul. Pl az, hogy nincs a kliensbe beépitett reklám, viszont van automatikus virusvédelem, automatikus konvertálás, stb...

U-TORRENT:
Logo: és a kliens letölthető INNEN.
Itt is az alap változat ingyenes, a fizetős változathoz ugyanúgy társulnak a plussz szolgáltatások, mint a Bittorent-nél.

Miután a torrent klienst letöltöttük, és telepitettük, jöhet a következő lépés a torrent file-t letölteni.
FIGYELEM!!!
A torrentezésnek nagy a virusveszélye!!! Csak, és kizárólag '.torrent' kiterjesztésű fájlt töltsetek le.
Aminek nem .torrent a kiterjesztése, hanem pl. exe, az nagy valószinűséggel virust, vagy Adaware, és hasonló férgeket (is) tartalmazhat.

Illetve torrentezésnél van egy másik opció, a magnet link, ezt a torrent melletti ikon jelöli. Ilyenkor a .torrent file-t nem kell letölteni, hanem a kliens automatikusan csatlakozik a torrenthez. Ez annyiból biztonságosabb, hogy igy nem áll fenn az a veszély, hogy virust tölts le, és azt inditsd el.
Ennek a .torrent file-nak csupán annyi a szerepe, hogy vezérli magát a torrent klienst. Ez a .torrent file csupán néhány Kbyte nagyságú. A tényleges torrent, a tényleges tartalom letöltése még csak ez után kezdődik.

Harmadik lépésben kijelölhetjük a letöltés helyét. Érdemes erre egy külön mappát kinevezni a letöltéseken belül, pl. torrentek névvel. S azon belül egy ujabb mappa, amivel a torrentet nevén szólitjuk, akár később is eszünkbe jut róla, hogy az mi. Ezt megadni a letöltés helyének, és indulhat a tényleges letöltés.
Maga a kliens mutatja, hogy az adott meghajtón mekkora hely van, és azt is, hogy mekkora hely szükséges az adott torrent letöltéséhez. Illetve figyelmeztet, ha olyan helyre akarod letölteni, ahol nincs elég hely.
Torrentezésnél, ahogy te töltesz másokról, ugyanúgy rólad is tölthetik azt, amit már te magad letöltöttél. Torrentnél nem a teljes file-t töltöd le egyszerre, hanem a nagy file-ok is kisebb szeletekre vannak bontva, és mindig csak 1-1 ilyen szeletet töltesz le.
2 fogalmat érdemes megjegyezni: PEER, és SEED. A Peer-ek a letöltők, a Seed-ek a feltöltők. Egy torrentet minél többen seed-elik, annál gyorsabban töltődik le. Igy lehet az, hogy a több GB-os torrent lejön 20p-félóra alatt, (mert sokan seed-elik), illetve a pár száz mb-os torrent csak több óra mulva jön le, (mert max 1 seed-eli).
A torrent csak abban az esetben tölthető le teljesen, ha legalább egy 100%-os seed van!
Ha router mögött vagy, elképzelhető, hogy a torrent által használt portot forward-olni kell a routerben, hogy tudj a torrenthez csatlakozni, és tudj letölteni.

És végül már nem maradt más hátra, mint néhány torrent oldalt megosszak veletek (a teljesség igénye nélkül!):
Rutracker.org -Tulajdonképpen egy phpbb fórum, de telis tele van torrentekkel. Orosz nyelvű, de el lehet igazodni!
The Pirate Bay - Sok-sok zene, játék, stb található itt.
Kick Ass Torrent - Sok-sok zene található itt.
Ne feledjétek, Google a barátotok, aminek keresitek a torrentjét, irjátok be a google-ba, és tegyétek utána a 'torrent' szót, s a Google célba irányit!

Mindenkinek jó torrentezést!